Összefirkált múlt, a graffiti problematikája

“CSODÁLKOZOM RAJTAD, TE FAL, HOGY NEM ROSKADTÁL MÉG ÖSSZE ENNYI MÉLTATLAN IROMÁNY TERHE ALATT.” (Pompeii)
A magyar Büntető törvénykönyv szerint a közterületek rongálása alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha a kár több mint kétszázezer forint, vagy ha műemléket, szobrot, templomot, sírt rongálnak meg, akkor a maximális büntetés három évig terjedő szabadságvesztés. Amennyiben a kár több mint kétmillió forint, a büntetés egytől öt évig terjedhet, ha pedig több mint ötvenmillió forint, akkor a büntetés a két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is elérheti.

A graffiti bármilyen köz-, vagy magántulajdonba/-ra engedély nélkül karcolt, vésett, festett vagy más módon készített rajz vagy írás. Manapság leggyakrabban festékszóró flakonokkal, hengerekkel, filccel készítik.

Már az ókorban is létezett ez a “díszítő festés”. Történeti szempontból meg kell emlékezni a RÓMAI KATAKOMBÁK sírjait és POMPEII falait borító firkákról. Pompeiiben több mint 10.000 falba vésett firka látható. Kr. u. 79. augusztus 24-én kitört a Vezúv, mindent elborított a vulkáni hamu, ennek “köszönhetően” a város életéből, hétköznapjaiból sok információ megőrződött. Az ókori firkák szövegeibe bepillantást nyerve megállapítható, hogy az akkori ember sem különbözött a maitól. Nyomdafestéket nem tűrő erotikus versek tömkelege borította a város falait, pikáns illusztrációkkal kiegészítve. Ilyen stílusú “műveket” és lényegretörő mondanivalókat ma is láthatunk sok aluljáróban. Azért akadt Pompeiiben olyan is, akinek nem tetszett, véleményét nem is titkolta: “Admiror te paries non cecidisse
qui tot scriptorum taedia sustineas.” “CSODÁLKOZOM RAJTAD, TE FAL, HOGY NEM ROSKADTÁL MÉG ÖSSZE ENNYI MÉLTATLAN IROMÁNY TERHE ALATT.” (Maulucci Vivolo, 2002: 23)

De nem kell ennyire messzire visszamennünk az időben, hogy legendás graffitiket találjunk. Itt van CHERNOBYL, szintén egy katasztrófa sújtotta szellemváros, melynek falain megdöbbentő elevenséggel “rajzolódnak ki” az árnyalakok. Megrendítőek abban a környezetben.

A zavaró látványon túl komolyabb problémát is okoz a falfirka: MEGVÁLTOZTATJA A TÁRGY EGYES FIZIKAI TULAJDONSÁGAIT, így elősegíti a ROMLÁSI FOLYAMATOKAT.

Eltávolításához komoly vizsgálódásra van szükség, mert a nem megfelelően ellenőrzött eljárás is okozhat visszafordíthatatlan károkat. A rosszul megválasztott hatóanyag veszélye, hogy a firkák festékanyaga elkenődhet, beivódhat mégjobban, és gyakorlatilag eltávolíthatatlanná válik. A német szakirodalom ezt “BERLINER WOLKEN”, vagyis berlini felhők néven említi, mely a beivódott festékanyag által hagyott foltokra utal.

Tilos a tárgyon kísérletezni, mintát kell venni a graffiti festékanyagából, és laboratóriumban dönteni a megfelelő anyagok használatáról. Sajnos teljesen eltávolítani a felület számottevő rongálása nélkül nem lehetséges. A tapasztalatok alapján többféle eljárás bevetése is szükséges ahhoz, hogy eredményt érjünk el: OLDÓSZERES TISZTÍTÁS + NAGYNYOMÁSÚ FORRÓVIZES LEMOSÁS + MIKROSZEMCSESZÓRÁSOS MECHANIKAI TISZTÍTÁS.

Sima, ép felületű kövekről lehet a legjobban eltávolítani a szennyeződést, más esetekben ugyanis a forró vízgőzsugár nagy nyomása leviszi a gyengébben kötött szemcséket, a hősokk pedig mikrorepedések kialakulását eredményezi. A mikroszemcseszórás veszélye pedig az, hogy a szennyeződésen kívül a patina réteget is leviheti és a felület feldurvulhat.

Chernobyli képgaléria

Szerző: 

Imrik Zsófia