Dohnányi Ernő: Szegedi mise (koncert)

A magyar egyházzene alighanem legnagyobb szabású remekművét a Szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére komponálta Dohnányi Ernő (1877-1960). A két kórusra, szólistákra és eredetileg zenekari- és orgonakíséretre írt monumentális kompozíció a teljes miserendet (ordináriumot és propriumot, azaz a mise állandó és változó részeit is) zenébe foglalja. Az 1930-ban bemutatott művet alig néhányszor adták elő, szinte teljesen feledésbe merült. Idén, a zeneszerző születésének 140. évfordulóján is csak a Csíkszerda előadásában hallható. A zenemű egészében a kórus a főszereplő. 

A Csíkszerda − tőle szokatlanul − ezúttal kottát ragad, és hagyományos, koncertszerű előadásban szólaltatja meg a darabot. Az előadás azonban nem marad meglepetés nélkül: a kompozícióba illesztve, a szertartás szerinti helyén megszólal Dohnányi Ernő pár éve felfedezett, gimnazista korában írt műve, a kíséret nélküli kórusra komponált Pater Noster.

Dohnányi Ernő: Szegedi Mise

Orgonán kísér: Horváth Márton Levente
Szólisták: Híves Mária - szoprán, Nagy Ida - mezzo, Katona Tamás - tenor, Jonty Coy - basszus
Vezényel: Tóth Árpád, Sulyán Tibor és Vadas Eszter

május 12. 20.00
május 13. 17.00 és 19.00
május 14. 14.00 és 15.30

Helyszín: Rózsafüzér Királynéja Templom, 1146 Bp., Thököly út 58.

A szombaton 17 órakor és a vasárnap 14 órakor kezdődő előadást helyenként megszakítva, rövid magyarázatokkal kiegészítve hallhatjátok. 
Kifejezetten kisgyerekeknek szóló koncertünk a mű jellege miatt most nem lesz, megértéseteket köszönjük!

A koncerteken való részvétel ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött. (Regisztrációs link május első hetében várható.)
Adományokat (500-2000 Ft) köszönettel fogadunk.

design: Vesztl Fanni

Szerző: 

Imrik Zsófia