A megrongált gödöllői ikonok restaurálás alatt

A 2021. március 15-i gödöllői templombetörés során a görögkatolikus Szent Kereszt-templom ikonosztázának királyi ajtaja is megsérült, mikor az elkövető festékesdobozt hajított elé. A fehér festék ráfröccsent a bal ajtószárny Gábor arkangyalt, Szent Lukács és Szent Máté evangélistákat ábrázoló ikonjaira, melyek Vasyl Babych és Turetskyy Danylo ukrán ikonfestők 2020-ban felszentelt munkái.

          

A sérült ikonok 2021. március 25-én, az angyali üdvözlet ünnepnapján kerültek műhelyembe. Az ikonokra rászáradt, rákeményedett festékfoltok eltávolítását mechanikusan, tompa orvosi szikével, majd nedves visszatörléssel végeztem. A finoman megfestett, érzékeny felületekről a legnagyobb óvatossággal 10 óra alatt tudtam eltávolítani a festéknyomokat. 

    

A kisebb festékfoltok könnyebben lepattantak, a nagyobb kiterjedésű, egybefüggő festékréteg alól azonban csak miliméterről miliméterre haladva tudtam feltárni az ikont. Míg a festett felületekről teljesen sérülésmentesen sikerült eltávolítani a festéknyomokat, addig a leheletvékony aranyfüstlapokkal aranyozott felületek érzékenyebben reagáltak a legóvatosabb mechanikai hatásra is. Ennek az is oka, hogy az aranyozás olyan ragasztóval készült, mely sosem szárad keményre, mindig lágy marad. Annak érdekében, hogy még csak a leghalványabb nyoma se maradjon a festékfoltoknak, az evangélisták ikonjai újraaranyozásra várnak, melyet Seres Tamás ikonfestő-restaurátor kolléga végez majd az ukrán művészek által használt aranyfüst karátszámának pontos ismeretében. Reméljük mielőbb méltó helyükre kerülnek az ikonok!

Szerző: 

Imrik Zsófia